Vrijwilligers voor het HELP-programma per 1 april 2019


Het HELP-programma

Het  HELP-programma (Hospital Elderly Life Program) richt zich op kwetsbare oudere patiënten die tijdens hun ziekenhuisopname extra ondersteuning nodig hebben bij het herstel van lichamelijk, geestelijk en sociaal functioneren.  Extra activiteiten in de vorm van een rondje lopen op de gang (beweging), de krant lezen en bespreken, een spelletje doen (cognitie), indien nodig uitleg geven over het gebruik van de televisie en gezelschap houden bij het eten en drinken (voeding) zijn voorbeelden van deze ondersteuning.

Het HELP-programma is gestart in februari 2018 op de afdeling Cardiologie (hartziekten) met een pilot. Deze pilot is na een halfjaar succesvol afgerond en draait nu als vast onderdeel mee van het dagelijkse programma. We willen het project binnenkort gaan implementeren op de gecombineerde afdeling Interne Geneeskunde en Geriatrie (ouderengeneeskunde).

Dit zijn de werkzaamheden


Onder leiding van een vaktherapeut begeleiden de vrijwilligers patiënten op de afdeling Geriatrie bij hun dagactiviteiten. Om deze specifieke patiëntengroep zo goed mogelijk te begeleiden bieden wij een scholing aan.  De vrijwilligers werken in duo’s,  4 uur per week van ca. 13.30 uur tot ca. 17.30 uur. Er bestaan ook mogelijkheden om o.a. als ondersteuning tijdens de eetmomenten aan te sluiten. Tijden van ca.17.30 uur tot ca. 20.00 uur  Er wordt dan een gratis maaltijd verstrekt aan de vrijwilliger.

Hier ga je werken


De afdeling Geriatrie is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van oudere patiënten die meerdere aandoeningen hebben en bij wie lichamelijke klachten worden versterkt door psychische problemen zoals geheugenverlies of somberheid. Naast de afdeling Geriatrie is er de Interne Geneeskunde die zich richt op het voorkomen, herkennen en behandelen van ziekten van de inwendige organen en orgaansystemen bij volwassenen.

Op de afdeling Interne Geneeskunde/Geriatrie werkt een jong en betrokken team dat volop in ontwikkeling is. Op de afdeling werken we samen in een team met verschillende disciplines, waarbij je kunt denken aan verpleegkundigen, helpende, voedingsassistenten, secretaresses en een vaktherapeut beeldend. Met elkaar dragen wij zorg voor ongeveer 30 patiënten voor het specialisme Geriatrie en Interne Geneeskunde. Ook zijn er regelmatig stagiaires op de afdeling.

We vragen

 • vrijwilligers voor het HELP-programma voor de duur van minimaal 1 jaar. We zijn op zoek zijn naar een mix van vrijwilligers (jong en oud);
 • je bent minimaal 4 uur per week beschikbaar;
 • je hebt affiniteit met ouderen en beschikt over vaardigheden om met ouderen om te gaan; deze ouderen zijn vaak nog kwetsbaar en van hun ziekte herstellend;
 • je legt gemakkelijk contact met patiënten;
 • je kunt omgaan met patiënten die soms wat verward zijn tijdens de opname en een brede variatie aan problemen kunnen hebben;
 • je kunt goed samenwerken met de patiënt, zijn naasten en de zorgprofessionals;
 • je hebt een vriendelijke, open en respectvolle houding;
 • je kent je eigen grenzen en kan waar nodig hulp inschakelen;
 • je bent bereid tot het volgen van scholing gericht op het begeleiden van patiënten met problemen op het gebied van voeding, mobiliteit en cognitie.

Volg je op dit moment een zorgopleiding  of heb je deze ambitie, dan ben je ook van harte uitgenodigd te solliciteren.

We bieden

 • Ontwikkelingsmogelijkheden d.m.v. coaching en scholing
 • Reiskostenvergoeding op basis van openbaar vervoer
 • Dienstkleding wordt verstrekt
 • Indien van toepassing: een gratis maaltijd
 • Een nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen
 • Teamuitjes, een jaarfeest en een zelf uit te kiezen kerstcadeau
 • Een overeenkomst met de stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis


Inlichtingen


Voor meer informatie kun je contact opnemen met de
coördinator Vrijwilligerswerk, Agnes Meerman, tel. (050) 524 7990.

Overige informatie

De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 11 en 13 maart 2019.
De scholing start op 1 april.
Start van het vrijwilligerswerk is 1 mei.

Er is voor aanvang de mogelijkheid om een dag mee te lopen op verpleegafdeling 1B

Solliciteren

Geïnteresseerd en enthousiast geraakt, stuur dan een korte sollicitatiebrief met CV uiterlijk 3 maart 2019 naar Rika Alting (managementassistent): e-mailadres: r.alting@mzh.nl