‘Ons werk staat volledig op z’n kop’

‘Al ons werk in het Martini Ziekenhuis staat op dit moment in het teken van de coronacrisis,’ vertelt deskundige Infectiepreventie Liesbeth Groenendijk. Samen met collega Ada Schreuder reflecteert ze op de afgelopen periode.

De pandemie laat in het groot zien wat het dagelijkse werk van de deskundigen inhoudt. ‘Wereldwijd staat alles in het teken van besmetting voorkomen: dat is Infectiepreventie. Het is de basis van ons werk,’ zegt Liesbeth. Zo zijn onderwerpen als de basishygiëne bij het verzorgen van patiënten, isolatiebeleid en het reinigen en desinfecteren van medische en verpleegkundige materialen aan de orde van de dag. Met de komst van het coronacrisis kreeg het werk van de deskundigen Infectiepreventie een extra dimensie. ‘We doen nog steeds wat we altijd doen, maar we werken veel meer ad hoc en passen ons aan de meest actuele situatie aan. Daarbij moeten we snel schakelen en vooral logisch nadenken,’ licht Ada toe.

Wanneer gingen op jullie afdeling de alarmbellen af?
‘Vrij snel. Vanaf het moment dat het virus opdook in China was iedereen op de afdeling alert,’ zegt Liesbeth. ‘Om voorbereid te zijn op coronapatiënten in Nederland, hebben we op basis van onze bestaande protocollen een ziekenhuisbreed COVID-19 protocol opgesteld. Omdat COVID-19 een heel besmettelijk virus is, hebben we dit beleid zo streng mogelijk ingezet op basis van de RIVM-richtlijn. Het protocol werd dagelijks aangepast naar de meest actuele casusdefinitie en de situatie in het ziekenhuis.’ Ada: ‘Je begint met beleid opstellen voor een kamer, maar door de opschaling veranderde dit gaandeweg in beleid voor een hele afdeling. Je moet dus continu bijstellen en afwegingen maken.’ Want hoe en op welke plek realiseer je bijvoorbeeld sluizen om de luchtdruk op de cohortafdelingen te reguleren? Welke handelingen mogen worden verricht met één set beschermende kleding? En hoe reinig en desinfecteer je medische apparatuur die op cohortafdelingen wordt gebruikt? Belangrijke vraagstukken waar Infectiepreventie een adviserende rol in speelt.

Wat vormt op dit moment de leidraad in jullie werk?
‘Het RIVM is voor ons leidend, we volgen de wet- en regelgeving op de voet,’ vertelt Liesbeth. ‘Hierbij gaan we altijd uit van veiligheid voor al onze medewerkers en patiënten.’ En dat vraagt in deze tijd om de nodige creativiteit. ‘Het coronavirus raakt iedereen, en in het bijzonder de kritische afdelingen waar coronapatiënten worden verzorgd. Maar de ziekenhuiskeuken en de schoonmaak zijn bijvoorbeeld ook belangrijke afdelingen voor Infectiepreventie. Samen met collega’s van de werkvloer kijken we altijd naar de meest praktische en werkbare oplossing, passend bij het beleid,’ vult Ada aan.

Dus geen berispende woorden van Infectiepreventie?
‘Juist niet! Ons uitgangspunt is altijd om samen met de mensen die ermee moeten werken de beste oplossing te vinden,’ legt Ada uit. Dit uit zich niet alleen in advies, maar bijvoorbeeld ook in scholing. ‘We hebben de Martini Academie getraind in het geven van scholing omtrent de omkleedprocedure bij isolatie. Het “teach the teacher”-principe,’ zegt Liesbeth. Hoewel de toekomst op dit moment relatief onzeker is, verwachten de deskundigen Infectiepreventie dat de reguliere zorg ook na de crisis wordt uitgebreid met nadrukkelijke aandacht voor COVID-19. ‘Een gegeven waar we nu al over nadenken,’ sluit Ada af.